Union der Islamisch-Albanischen Zentren in Deutschland e.V.

Të përgjithshme

Unioni i qendrave Islame Shqiptare në Gjermani pas një angazhimi të gjatë dhe të intensifikuar filloi ndërtimin e shkollës 9 vjeçare në Hotolisht të qytetit të Librazhdit.

Nga vizita që bëri kryetari i UIAZD-së Mensur ef. Halili në Bashkinë e Librazhdit theksoi vendosshmërinë e Unionit për të zbatuar këtë projekt në mënyrën më dinjitoze ndërkohë që kryetari i Bashkisë z. Kastriot Gurra ishte i impresionuar nga ky kontribut i vyer dhe pohoi se është nga projektet e para që shqiptarët e diasporës ofrojnë drejt për drejt popullatës shqiptare e në veçanti sektorit të arsimit.

Nga vizita e fundit të përgjegjësit të këtij projekti z. Baki Mustafi u inspektuan punimet dhe përcolli premtimin e firmës së ndërtimit që inagurimi i shkollës do të realizohet në fillimin e vitit të ri shkollor 2021/2022.
UIAZD falenderon përzemërsisht të gjithë kontribuesit në realizimin e këtij projekti.

Me respekt:
Mensur ef. Halili
Düsseldorf më 28.05.2021

Mit den Unterlagen wollen wir Maßnahmen für Moscheen aufzeigen, die Moscheebesuchern Schutz vor möglichen Ansteckungen bieten.

Der Ratgeber orientiert sich streng nach einem Rahmenkonzept des Koordinationsrates der Muslime (KRM), dass der Bundesregierung zur weiteren Beratung mit dem Robert-Koch- Institut (RKI) vorgelegt wurde.

Politik und Experten haben die im Konzept des KRM formulierten Schutzmaßnahmen für den Moscheebesuch und das gemeinschaftliche Gebet in der Moschee für angemessen befunden.

KRM-Sprecher Kesici:

„Sie haben in unseren Reihen keinen Platz“

„Der Anschlag in Wien erschüttert uns. Unsere Gedanken sind bei den Betroffenen“, erklärt Burhan Kesici, Sprecher des Koordinationsrates der Muslime (KRM). Anlass ist der Terroranschlag in Wien, bei der mehrere Personen getötet und verletzt wurden.

Burhan Kesici weiter: „Wir sind tief erschüttert über den Terrorangriff in Wien, der mutmaßlich durch einen ISIS-Sympathisanten durchgeführt wurde. Der Anschlag macht uns fassungslos. Wir sind in Gedanken und in unseren Gebeten bei den Opferfamilien, den Verletzten, ihren Angehörigen sowie bei allen Wienerinnen und Wienern und Österreicherinnen und Österreichern.

Die Täter zielen mit ihren Anschlägen auch darauf ab, unsere Gesellschaft zu spalten, unseren Zusammenhalt zu brechen. Daher gilt es umso mehr, unsere Reihen zu schließen und zu stärken. Wir werden uns geschlossen und mit aller Entschlossenheit gegen das Gedankengut dieser menschenfeindlichen Extremisten stellen. Sie haben in unseren Reihen keinen Platz.“

Köln, 03.11.2020

Deklaratë për shtyp

Kryetari i UIAZD-së: “Ju nuk keni vend në radhët tona”

“Sulmi në Vjenë na tronditi të gjithëve. Ngushëllimet tona janë me të prekurit.” shpjegon Mensur ef. Halili, Kryetari i Unionit të qendrave Islame Shqiptare në Gjermani.
Si pasojë e këtij sulmi terrorist në Vjenë, në të cilin u vranë dhe u plagosën disa njerëz, ef. Mensuri thekson se: “Ne jemi thellësisht të tronditur nga sulmi terrorist në Vjenë. Ai na shtangu pa masë. Ngushëllimet dhe lutjet tona janë me familjet e viktimave, të plagosurit, të afërmit e tyre dhe me të gjithë njerëzit në Vjenë.
Me sulmet e tyre, autorët gjithashtu synojnë të përçajnë shoqërinë tonë, të ulin moralin tonë. Prandaj është edhe më e rëndësishme të konsolidojmë dhe forcojmë radhët tona. Ne do të bashkohemi dhe do të qëndrojmë të vendosur kundër ideve të këtyre ekstremistëve mizantropikë.

Ju nuk keni vend në radhët tona!

Me respekt:
Mensur ef. Halili

Urimi i fitër Bajramit

Të nderuar vëllezër besimtarë!

Edhe pak orë dhe do përcjellim muajin më të veçantë, muajin e Kuranit fisnik, muajin e edukimit dhe humanizmit, muajin e shenjtë të Ramazanit në të cilin ne të gjithë e shprehëm dashurinë dhe besimin tonë të sinqertë e të paskajshëm ndaj Krijuesit të të gjitha botëve, Allahut Fuqiplotë; muaj i cili karakterizohet me plot adhurim, urtësi, porosi, kulturë, moral, vetëdijesim, ringjallje shpirtërore e trupore, me korniza të definuara pozitivisht dhe me koncept shumëngjyrësh e shumëdimensional; Ramazani si muaj që simbolizon disiplinë dhe gatishmërinë e besimtarit të denjë për të shërbyer në dobi të shoqërisë, shpresoj të ketë forcuar edhe më shumë bindjen tonë e të ketë fisnikëruar shpirtin e çdo myslimani.

Të nderuar besimtarë!

Ramazani sikurse çdo vit, edhe sivjet na rikujtoi edhe një herë pikat problematike dhe të dobëta të njeriut dhe njerëzimit. Sa i dobët që është njeriu para Zotit të Tij! Zot mos na lësho duarsh sa hap e mbyll sytë!
Këto ditë të vështira për
njerëzimin dhe në veçanti për muslimanët gjatë muajit Ramazan, pasi iu kufizuan shumë aktivitete fetare, shpreh mirënjohje të veçantë për mirëkuptimin dhe demostrimin e një qytetarie nga ana e muslimanëve në tejkalimin e kësaj krize.

Të nderuar vëllezër besimtarë!

Edhe pak orë do na kaplojë hareja e festës së fitër Bajramit, kjo festë është dita e largimit të brengave, dita e shpresave të reja, është dita e të kujtuarit për njëri-tjetrin, dita e një jete të re, e pendesës për gabimet, e projekteve dhe veprave të mira. Dita kur mëritë, hatërmbetjet, xhelozia dhe smira marrin fund. Bajrami është solidarizim me mbarë shoqërinë. Zoti e ka veçuar Bajramin si moment gëzimi, prandaj neve na takon ta vlerësojmë në këtë mënyrë.

Më lejoni që në emër të Unionit të Bashkësive Islame në Gjermani (UIAZD), dhe në emrin tim personal, tjua uroj festen e Fitër-Bajramit, me dëshirën që në mbarë botën të mbretërojë shëndeti njerëzor, siguria, paqja, harmonia dhe dashuria !

Uroj që Bajrami t’ju ketë gjetur me më shumë paqe në vetvete dhe devotshmëri e mirëkuptim njerëzor!

Uroj që kjo pandemi të tejkalohet sa më shpejt dhe Zoti e kompensoftë këtë kohë me begati të e Tij të panumërta. Shëndet e mbarësi për të gjithë myslimanët shqiptar kudo ku jetojnë e punojnë!

Me respekt:

Mensur Halili

Hapja graduale e xhamijave më 9 Maj

Selam alejkum ve Rahmetullah
I nderuar Imam, Kryesi dhe anëtar i qendrës përkatëse,

Së bashku me bashkësitë fetare myslimane në Këshillin Koordinues të Myslimanëve (KRM), UIAZD ka hartuar udhëzime, rregulla dhe katalogë për komunitetet e xhamive që të zbatojnë këto rekomandime që kështu të mundësohet hapja graduale e qendrave tona.

Udhëzuesi shumëgjuhësh dhe katalogu i kërkesave, përfshirë fletushka dhe postera për xhami, janë në dispozicion këtu (http://koordinationsrat.de/ratgeber-zur-moscheeoeffnung dhe www.uiazd.de). Këto kërkesa dhe rekomandime monitorohen dhe aktualizohen vazhdimisht nëse është e nevojshme.
Hapja e dyerve të xhamijave do të jetë e kujdesshme dhe graduale dhe vlen nga 9 maji i vitit 2020, në mënyrë që të kryejmë adhurimet individuale të detyrueshme në xhami, por jo namazin e Xhumasë, Bajramit dhe Tarâvisë deri në një njoftim të dytë.
Si fillim do ti mundësohet komunitetit musliman falja e namazit të sabahut, drekës dhe iqëndisë në xhami. Xhamitë duhet të ajrosen rregullisht dhe numri i xhematlinjve nga mosha 12 deri në 65 vjeç që vijnë në xhami do të jetë i kufizuar duke mbajtur distancën prej 1,5 m. Çdo xhematlinjë duhet të marrë me vete Kuranin, maskën dhe sexhaden personale dhe duhet te shënojë emrin në listën e regjistrimit.

Kryetari i UIAZD Mensur Halili komentoi këtë si vijon:

“Të dashur vëllezër dhe motra, udhëzuesi i mësipërm nuk e kupton që xhamitë të hapen menjëherë dhe plotësisht. Unioni i qendrave Islame Shqiptare në Gjermani (UIAZD) vazhdon të marrë këtë qëndrim duke patur parasysh vendimet që merren në kuadër të KRM që bazohen nga shifrat e deritanishme të përhapjes së epidemisë dhe se çfarë vaksine apo ilaçi do të mposhtë këtë epidemi që të bëhet e mundur hapja e xhamijave përgjithmonë.
Ky vendim dhe qëndrim nuk është aspak i lehtë për ne. Por, në përgjegjësinë tonë para Allahut dhe jetës së njerëzve dhe duke pasur parasysh kushtet dhe kufizimet me të cilat aktualisht është e lidhur hapja e një xhamie, ne arrijmë në përfundimin se do vazhdojmë t’i përmbahemi këtij rekomandimi – dhe Zoti e di më mirë. “

Dokumente zum Download

Scroll to Top